

cordially invites you to the workshop

## **Garnering Political Support**

Oversight Bodies' Strategies & Best Practices of Influencing Decision Makers

8 June 2022, 9.15 – 14.30 CET Prague, Hrzánský palác, Loretánská 177/9

The meeting will be held in a hybrid format; participants can attend either in person or online. The links to join the workshop will be sent out in due time.

In order to make better regulation work, the policy as a whole needs recognition, endorsement, and tangible support from the political level. Or does it? While for some wellestablished oversight bodies this might not be an issue, for others the need to garner political support might pose a key challenge, emerging from time to time.

The groundwork for this topic was laid down in the March 2022 online RegWatchEurope (RWE) workshop on institutional resistance and cooperation regarding innovations in better regulation. In one of the break-out sessions, we discussed whether we—be it civil servants or independent experts—should approach decision makers and how. What are the risks of doing so? Does our institutional culture enable networking with politicians? The responses and approaches differed and merited further discussion.

The aim of this workshop is to delve into the topic in more detail. Do you think the significance of the better regulation process is underappreciated and that the results of your efforts should be made more visible? Is political support in your country vital for better regulation policy, or is the process rooted institutionally firmly enough to keep the flag flying without being in the spotlight? What is your country-specific approach to dealing with decision makers? How close are your relations with them? What incentives can we offer them—and is it our place to do so?

We sincerely encourage members as well as external participants to share their position on the matter and, ideally, present their best practices, be it in presentation or discussion. Do you have an example of a particular regulation where the ex-ante or ex-post scrutiny received strong political support? Let us know all about it!

**RWE Participants:** ATR (The Netherlands), DBRF (Denmark), FCRIA (Finland), NKR (Germany), NBRC (Norway), RIAB (Czechia), SBRC (Sweden), RPC (The United Kingdom) **External Participants:** OECD, OBPR (Australia), RIA Commission (Slovakia)

## Workshop Outline & Draft Agenda

08:45	Registration of participants
09:15	Welcome and Introduction – RIAB, Czechia (10 min)
09:25	Quick tour de table for short self-introduction (5 min)
Part I	Guest speakers' presentations
09:30	<b>Case Study: Gambling Regulation in Czechia</b> Marek Havrda, Ph.D. – Deputy Minister for EU Affairs, Government Office (20 min)
09:50	Gambling Regulation in Czechia: RIA Success Story Karel Blaha – Deputy Minister for Legislation, Government Office (20 min)
10:10	Q&A and Discussion (20 min)
10:30	Coffee break (10 min)
Part II	Online guest speakers' presentations
10:40	<b>Behavioural Insight and Regulatory Governance</b> James Drummond – OECD Regulatory Policy Division (15 min)
10:55	<b>Political Buy In to RIA: The Australian Story</b> Charli Anderson – The Office of Best Practice Regulation, Australia (15 min)
11:10	Q&A and Discussion (20 min)
11:30	Coffee break (10 min)
11:30 <b>Part III</b>	Coffee break (10 min) <u>RWE members' presentations</u>
Part III	RWE members' presentations
<u>Part III</u> 11:40	RWE members' presentations RIAB, Czechia (10 min)
<u>Part III</u> 11:40 11:50	RWE members' presentations RIAB, Czechia (10 min) DBRF, Denmark (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00	RWE members' presentations RIAB, Czechia (10 min) DBRF, Denmark (10 min) FCRIA, Finland (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10	RWE members' presentations RIAB, Czechia (10 min) DBRF, Denmark (10 min) FCRIA, Finland (10 min) NKR, Germany (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20	RWE members' presentations RIAB, Czechia (10 min) DBRF, Denmark (10 min) FCRIA, Finland (10 min) NKR, Germany (10 min) ATR, The Netherlands (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20 12:30	RWE members' presentationsRIAB, Czechia (10 min)DBRF, Denmark (10 min)FCRIA, Finland (10 min)NKR, Germany (10 min)ATR, The Netherlands (10 min)NBRC, Norway (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20 12:30 12:40	RWE members' presentationsRIAB, Czechia (10 min)DBRF, Denmark (10 min)FCRIA, Finland (10 min)NKR, Germany (10 min)ATR, The Netherlands (10 min)NBRC, Norway (10 min)SBRC, Sweden (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20 12:30 12:40 12:50	RWE members' presentationsRIAB, Czechia (10 min)DBRF, Denmark (10 min)FCRIA, Finland (10 min)NKR, Germany (10 min)ATR, The Netherlands (10 min)NBRC, Norway (10 min)SBRC, Sweden (10 min)RPC, The United Kingdom (10 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20 12:30 12:40 12:50 13:00	RWE members' presentationsRIAB, Czechia (10 min)DBRF, Denmark (10 min)FCRIA, Finland (10 min)NKR, Germany (10 min)ATR, The Netherlands (10 min)NBRC, Norway (10 min)SBRC, Sweden (10 min)RPC, The United Kingdom (10 min)Buffet Lunch in the venue (60 min)
Part III 11:40 11:50 12:00 12:10 12:20 12:30 12:40 12:50 13:00 Part IV	RWE members' presentationsRIAB, Czechia (10 min)DBRF, Denmark (10 min)FCRIA, Finland (10 min)NKR, Germany (10 min)ATR, The Netherlands (10 min)NBRC, Norway (10 min)SBRC, Sweden (10 min)RPC, The United Kingdom (10 min)Buffet Lunch in the venue (60 min)Discussion & Summary

In the afternoon, we cordially invite those interested to join us for a **sightseeing walk** through the <u>Hradčany</u> (Prague Castle) and <u>Malá Strana</u> (Lesser Town) district, including premises of the Czech Parliament. Depending on weather, a beer garden visit is optional but highly probable.

In the evening, we would like to invite all participants to a **dinner** at 7 pm in <u>Vojanův dvůr</u>, one of the many Malá Strana restaurants and breweries.